lauantai 11. syyskuuta 2010

Vuokaleipää

Eilen tosiaan kävin Ikeassa ja ostin kaksi leipävuokaa hintaan 1,95. Olin joskus aikaisemmin ajatellut, että haluaisin kokeilla tehdä vuuassa leipää, sillä en osaa leipoa nättejä sämpylöitä tms. Tuolla hinnalla tuli sitten vuuat ostettua. Toivottavasti pinnoitus kestäisi edes muutaman leivän paiston.


 Eilen illalla sitten selailin erilaisia ohjeita ja helpoimmaksi koin tämän. Aamulla huomasin, että kaapissa ei ole kovinkaan paljoa jauhoja, kaikkea muuta kyllä löytyi. Puolitin siis ohjeen ja muokkasin sitä muutenkin jonkun verran. Käytin siirappia, kaurahiutaleita ja -leseitä, pellavarouhetta, ruisjauhoja, auringonkukan- ja kurpitsansiemeniä sekä vehnäjauhoja. Oikeastaan siis kaikkea, mitä kaapista löytyi :D Kuivien aineiden määrän kanssa en loppujen lopuksi ollut kauhean tarkkana. Lisäsin jauhoja, kunnes taikinasta tuli leipätaikinamaista, kiinteähköä. Taikinassani oli ehkä liikaa jauhoja, nimittäin ohjeessa lukee, että käsiä ei tarvitse liata, mutta kyllä minun piti levittää taikina vuuan molempiin päihin tasaisesti. Eli lisää tarkuutta mittoihin ja määriin :)


Leivän kohotessa, löysin vielä samasta Kotileipuri Lillin blogista kuvan sämpylöistä, joissa oli päällä unikonsiemeniä. Minullahan oli niitä kaapissa! Joten voitelu maidolla, siemeniä päälle ja eikun uuniin. Kohotin muuten leivän mikrossa, se kun on ainakin vedoton paikka. Mikroa voisi vielä lämmittää lämmittämällä siellä kupillisen vettä ensin. Toinen kikka on laskea tiskialtaaseen lämmintä vettä, upottaa taikinakulho sinne ja peittää liinalla.
Leivästä tuli pinnaltaan rapea ja sisus oli pehmeä. Maku oli vähän liian rukiinen, mutta muuten ok. Ja mikä parasta, leipä ei jäänyt kiinni vuokaan! Tulee mieleen jatkuvasti eri variaatiomahdollisuuksia...

Ei kommentteja: